به گزارش خبرگزاری حوزه، حجتالاسلام ظریفی به سؤال خبرنگار حوزهنیوز با موضوع «تشویق، تنبیه و قهر کردن با فرزند» پاسخ داد که تقدیم شما فرهیختگان می شود.
پرسش: والدین در مواردی مثل تشویق، تنبیه و قهر کردن چگونه باید رفتار کنند؟
پاسخ:
ما برخی موارد داریم، مثل تشویق که انگیزه کودک را زیاد میکند؛ نه تنها کودک بلکه ما بزرگسالان هم با تشویق شدن، انگیزه و روحیه مضاعفی میگیریم.
یکی از مصادیق تشویق کردن جایزه دادن است، یک بار، تشویق کردن ما تشویق معنوی است؛ فرض کنید که موقع بالا شدن نمرات کارنامه بچه ها، آنها را با الفاظ محبت آمیز تشویق میکنیم که این خود یک تشویق معنوی است، اما یک بار هم است که در همین مورد برای نمره بالای کارنامه بچهها، جایزهای مثل خرید فلان وسیله را انجام میدهیم.
دو اصل مهم در تشویق معنوی
در تشویق معنوی دو اصل مهم وجود دارد و آن هم این است که اول باید این تشویق ها به جا و به اندازه باشد، یعنی متناسب با کار انجام شده بچه باشد؛ مثلا بچه کاری را انجام داده و پدر و مادر خیلی ذوق میکنند و بچه در ذهن خود میگوید که من این اندازه هم کار خاصی انجام نداده بودم.
یک بار هم است که به صورت افراطی و بیش از حد به شخصیت مثبت بچه میپردازیم که این کار نباید اتفاق بیفتد، برای مثال وقتی بچه کارنامه را میآورد، ما به بچه میگوییم که آفرین چه پسر زرنگ، شجاع و با استعدادی هستی؛ نباید به این روش تشویق کرد، چون گفتن بیش از اندازه این موارد، باعث توقف پیشرفت بچه خواهد شد.
بچه در عالم خود میگوید که من دیگر شجاع و زرنگ هستم و نیازی به تلاش بیشتر ندارم.
با بالا رفتن سن بچه ها، جایزه مادی را کم و جایزه معنوی را افزایش دهیم
اگر در تشویق کردن به عمل و موفقیت بچه تمرکز داشته باشیم و بدین صورت که کار و تلاش او را ستایش کنیم و بگوییم که آفرین چقدر زحمت کشیدهای، آفرین شبهایی که زحمت کشیدی و درس خواندی، اثرش در اینجا ظاهر شد؛ در اینجا زحمت کشیدن بر خلاف شجاعت و زرنگی، عمل خود اوست و باعث میشود که عمل خود را بدون توقف ادامه دهد.
این دو مورد در مسئله تشویق کردن بود؛ مسئله مهم در بحث جایزه دادن هم این است که تکالیف بچه را با جایزه شرطی نکنیم، یعنی مکرر نگوییم که امروز غذایت را خوردی یا این نمره را گرفتی و این هم جایزه توست.
این کار یک آسیب جدی برای بچهها محسوب شده و بچه ها را رشوه بگیر به بار میآورد، اما اگر تا یک مرحلهای خصوصا در سنین پایینتر مثل شش سال اول باشد، میتوان از جایزه های مادی در این موارد استفاده کرد.
هر چقدر سن بچه ها بالاتر برود، جایزه مادی را کم و به جای آن جایزه معنوی را افزایش دهیم. از طرفی عکس این مورد که تنبیه است را باید در نظر داشته باشیم.
در امر تنبیه، تنبیه بدنی مجاز نیست
تنبیه یعنی چیزی که بچه دوست دارد را از آن محروم میکنیم و این هم یکی از مهمترین مواردی است که در تربیت لازم داریم.
در امر تنبیه، تنبیه بدنی مجاز نیست، چون هم بچه را جری کرده و هم امنیت و آرامش او را در کانون خانواده سلب میکند.
تنبیه به ندرت را هم نیاز نداریم و تنبیه زمانی انجام می شود که پدر و مادر مستأصل از روش های دیگر تربیتی هستند؛ چراکه علم به روش های تربیتی ندارند و یا کنترل تربیت بچه از او خارج شده است و ناچار به تنبیه بدنی میشوند.
حس امنیت بچه ها در خانواده بالاترین نعمتی است که ما در روایات داریم و با تنبیه بدنی، بچه ها را از این نعمت محروم خواهیم کرد.
تنبیه بچهها باید چگونه باشد؟
تنبیه های محرومیتی اشکال ندارد و در برخی موارد ضروری است؛ مثلا بچه وقتی درس نمیخواند، تذکر میدهیم که اگر تکالیف علمی خود را انجام ندهی، از بازی کردن این ساعت با دوستانت محروم میشوی. این باعث میشود که بچه در دفعات بعد دقت خود را بیشتر کند عمل خود را با موفقیت به ثبت برساند.
در مورد تنبیه قهر کردن، وقتی به روایت مراجعه میکنیم در موارد خاص قهر را مطرح میکنند، مثلا روایات میگوید که مدت زمان قهر کردن از اندازه دستمالی که شسته شده و خشک شده باشد، بیشتر طول نکشد.
موارد قهر کردن با بچه ها به عنوان تنبیه کردن آنها، موارد خیلی استثنایی است و آسیبهای عاطفی مختلفی به بچه ها وارد میکند، لذا ما اگر از تشویق و تنبیه به صورت ضابطهمند استفاده بکنیم، اصلا نیازی به این قضایا نخواهیم داشت.
برای مطالعه متن کامل مصاحبه خبرگزاری حوزه با حجتالاسلام ظریفی، کارشناس تربیت فرزند اینجا را کلیک نمایید.
نظر شما